Fizyoloji Anabilim Dalı sayfasına hoşgeldiniz
Öğretim Üye ve Yardımcıları
Lisansüstü Programlar

Tıpta Uzmanlık

Tıbbi Fizyoloji, insan yapısını oluşturan hücre, doku, organ ve sistemlerin görevlerini, bu görevleri yerine getirme mekanizmalarını, buradaki neden-sonuç bağlantılarını, ayrıca bu yapıların birbirleriyle ve dış dünya ile ilişkilerini inceleyen ve bunu müspet bilim kanunlarına ve bilimsel yöntemlerle yapılan deneylerin sonuçlarına dayanarak açıklayan temel tıp dalıdır. Bu konularla ilgili bilimsel araştırma ve çalışmalar fizyoloji uzmanlık dalının temel kapsamındadır. Fizyoloji Uzmanlık Eğitiminin ana amacı, bu eğitimi alan kişiye Tıbbi Fizyoloji konusunda teorik-pratik eğitim ve araştırma yapabilecek düzeyde bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır. Fizyoloji uzmanları, hem teorik bilgiye hem de laboratuvar uygulama becerilerine hâkim olarak bilimsel araştırmalar ve klinik uygulamalarda görev alırlar.

Uzmanlık öğrencilerinin bütün fizyoloji konularında ileri düzeyde, fizyolojiye yardımcı bilim dallarında ise (biyoistatistik, farmakoloji, biyofizik gibi) en azından temel düzeyde bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Ayrıca bireysel olarak teorik ve pratik dersleri, makale ve seminerleri hazırlayıp sunabilmeleri, özel konularda literatür hakimiyeti kazanıp, araştırma planlama, hazırlama, yürütme ve değerlendirme bilgi ve becerilerini kazanmaları hedeflenmektedir. Fizyoloji Ana Bilim Dalına araştırma görevlileri tıpta uzmanlık sınavı (TUS) ile alınmaktadır. Her TUS döneminde bölümün gereksinimleri ve kadro durumuna göre araştırma görevlisi kadrosu ilan edilmektedir. Uzmanlık eğitiminin asgari süresi dört yıldır. 

Fizyoloji uzmanlık eğitimi, yürürlükteki mevzuata uygun şekilde yapılandırılmıştır ve temel olarak şu aşamalardan oluşur:

  • Teorik Eğitim: İnsan fizyolojisinin temel mekanizmaları, sistem fizyolojisi ve fizyopatoloji konularında derinlemesine bilgi sağlanır.
  • Pratik Eğitim: Elektrofizyolojik kayıtlar, solunum ve kardiyovasküler testler, hematolojik analizler gibi yöntemlerin uygulanması ve sonuçlarının yorumlanması eğitimi verilir.
  • Rotasyonlar: Eğitim süresi boyunca tıbbi biyokimya, kardiyoloji ve göğüs hastalıkları gibi disiplinlerde belirli sürelerde rotasyonlar gerçekleştirilir. Uzmanlık eğitimi süresince gerçekleştirilen rotasyonların süresi ve hedefleri şu şekildedir:
    • Tıbbi Biyokimya (2 ay): Laboratuvar cihazlarını kalibre etme, biyolojik örnek toplama ve analiz yapma.
    • Kardiyoloji (1 ay): Efor testleri uygulama ve yorumlama.
    • Göğüs Hastalıkları (1 ay): Solunum fonksiyon testlerini öğrenme ve uygulama.

Fizyoloji uzmanlık eğitimi müfredatı, temel fizyoloji mekanizmaları ve uygulamaları hakkında uzmanlaşmış bireyler yetiştirmeyi amaçlar. Müfredatın temel hedefleri fizyoloji alanında uygulanan teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgi sağlamak, özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak tasarlama, yönetme ve sonuçlandırma becerisi kazandırmak ve bilimsel düşünce kültürü ve etik değerlere sahip uzmanlar yetiştirmektir. Eğitim sürecinde: Yapılandırılmış Eğitim Etkinlikleri (sunum, seminer, olgu tartışması, makale incelemesi), Uygulamalı Eğitim Etkinlikleri (laboratuvar çalışmaları ve pratik uygulamalar) ve Bağımsız Öğrenme (Literatür taraması, araştırma projeleri) gibi öğretim yöntemleri kullanılır.

Fizyoloji uzmanlık eğitimi boyunca uzmanların laboratuvar güvenliği sağlama ve yönetme becerisi, klinik ve deneysel araştırmaları planlama, yürütme ve sonuçlarını yorumlama yetkinliği, fizyolojik parametrelerin ölçümü ve bu ölçümlerin doğruluğunun sınanması, multidisipliner bakış açısıyla büyük resmi görme ve farklı branşlarla iş birliği yapma becerisi, akademik düzeyde bilgi üretme, sunma ve yayın yapma yetkinliği kazanması hedeflenir.

Fizyoloji uzmanları, mezuniyetin ardından çeşitli kariyer fırsatlarına sahip olurlar. Akademik kariyer yaparak üniversitelerde öğretim üyesi olarak görev alabilirler. Yöneticilik ve danışmanlık  (medikal müdürlük, laboratuvar yöneticiliği, etik kurul üyeliği) yapabilirler. Özel Sektör ve kamuda elektrofizyoloji, spor fizyolojisi, solunum laboratuvarı, uyku laboratuvarı ve sağlıklı yaşam merkezleri gibi birimlerde çalışabilirler.

HÜTF Fizyoloji ABD Uzmanlık Eğitim Programı

HÜTF Fizyoloji ABD Uzmanlık Eğı̇tı̇mı̇nı̇n Amaç Ve Hedefleri

TFBD Fizyoloji Uzmanlık Eğitimi Çerçeve Programı

TUKMOS Fizyoloji Uzmanlık Eğitimi Çekirdek Müfredatı

 

Doktora

Fizyoloji Doktora Programı Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde ve ilgili yönetmelik çerçevesinde yürütülmektedir. Fizyoloji Doktora programının amacı fizyoloji alanında gerekli bilgi birikimi, en az bir araştırma konusuyla ilgili literatür bilgisi ve laboratuar becerisi evrensel düzeye ulaşmış; bilgi ve becerilerini yetişmekte olan bilim insanlarına aktarabilecek eğitim becerileriyle donanmış; bağımsız olarak bir araştırmayı planlayıp gerçekleştirebilen ve elde ettiği verileri bilimin ve insanlığın yararına sunabilen, yeni bilgi üretebilen; evrensel bilim insanının etik ve sosyal niteliklerini taşıyan fizyoloji doktoru yetiştirmektir. Doktora programı dersler, yeterlik sınavı, tez önerisi, tez çalışması ve tez savunma sınavından oluşur. Öğrenim süresi 4 yıldır. Lisansüstü eğitim programlarının dili Türkçedir ancak Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitü Kurulunun önerisi ve Senatonun kararı ile yabancı dilde programlar açılabilir. Tez çalışmasının dili program dilidir; Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile farklı bir dilde yapılabilir.

Ana Bilim Dalımızda yürütülmekte olan doktora programı kapsamında Tıp Fakültesi Dönem 2 Fizyoloji ders kurullarından başarılı olunması, 240 AKTS program kredisinin tamamlanması ve doktora tezinin hazırlanarak, tez savunmasının başarı ile yapılması gerekmektedir. Eğitim programında teorik derslerin yanı sıra uygulamalı laboratuvar dersleri de yer almaktadır. Programda belirtilen zorunlu ve seçmeli dersler ana bilim dalımız öğretim üyeleri tarafından verilmektedir. Bunun yanı sıra Hacettepe Üniversitesi bünyesinde bulunan enstitülerden de seçmeli dersler alınabilmektedir. Uygulamalı laboratuvar dersleri ana bilim dalımız araştırma laboratuvarında yürütülmektedir.

Fizyoloji Doktora Programı mezunları tüm üniversitelerin Tıp Fakülteleri Fizyoloji Ana Bilim Dallarında akademik kadroda yer alabilirler. Kamu kurumları veya özel sektörde sağlık alanındaki projeleri yürütebilirler. Ayrıca bazı mezunlarımız gibi yurtdışında çeşitli üniversite veya araştırma birimlerinde çalışmalarına devam edebilirler.

Başvuru Koşulları

Tıp, Diş Hekimliği, Veterinerlik veya Eczacılık Fakültelerinden ya da Tıp Fakültesinin bir yüksek lisans programından veya Akademik Kurul Kararı ile başvurusu kabul edilen yüksek lisans mezunu olmak, Tıp Fakültesi Dönem II Kurul sınavlarını başarıyla vermiş olmak (Tıp Fakültesi Dönem II Kurul Sınavlarını almamış olanların bu koşulu Bilimsel Hazırlık Programı dahilinde tamamlaması gerekir), ALES (SAY) puan türü ile Sağlık Bilimleri Enstitü Kurulu  tarafından belirlenen ve Hacettepe Üniversitesi Senatosu tarafından onaylanan ALES ve Yabancı Dil taban puanına sahip olmak ve H.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitimi Başvuru Koşullarını Yerine Getirmek.

Fizyoloji Doktora Programıyla ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

 

Yüksek Lisans

Fizyoloji Yüksek Lisans Programı Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde ve ilgili yönetmelik çerçevesinde yürütülmektedir. Fizyoloji Yüksek Lisans programının amacı fizyoloji alanında, belirli bilgi ve beceri birikimine sahip, bilimsel araştırma yapmasını, bilgiye erişme, değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmış, evrensel bilim insanının etik ve sosyal niteliklerini taşıyan yüksek lisans mezunlarını yetiştirmektir. Yüksek lisans öğrenimi yapan öğrenciler, ders, seminer ve uygulama çalışmalarına ek olarak bir tez çalışması yürütürler. Öğrenim süresi 2 yıldır.

Lisansüstü eğitim programlarının dili Türkçedir ancak Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitü Kurulunun önerisi ve Senatonun kararı ile yabancı dilde programlar açılabilir. Tez çalışmasının dili program dilidir; Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile farklı bir dilde yapılabilir. Anabilim Dalımızda yürütülmekte olan 2 yıllık yüksek lisans programı kapsamında Tıp Fakültesi Dönem 2 Fizyoloji ders kurullarından başarılı olunması, 120 AKTS kredisinin tamamlanması ve yüksek lisans tezinin hazırlanarak, tez savunmasının başarı ile yapılması gerekmektedir.

Eğitim programında teorik derslerin yanı sıra uygulamalı laboratuvar dersleri de yer almaktadır. Programda belirtilen zorunlu ve seçmeli dersler ana bilim dalımız öğretim üyeleri tarafından verilmektedir. Bunun yanı sıra Hacettepe Üniversitesi bünyesinde bulunan enstitülerden de seçmeli dersler alınabilmektedir. Uygulamalı laboratuvar dersleri ana bilim dalımız araştırma laboratuvarında yürütülmektedir. Fizyoloji Yüksek Lisans Programı kapsamında staj bulunmamaktadır.

Fizyoloji Yüksek Lisans Programı mezunları tüm üniversitelerin Tıp Fakülteleri Fizyoloji Ana Bilim Dallarında akademik kadrolarda yer alabilirler. Kamu kurumları veya özel sektörde sağlık alanındaki projeleri yürütebilirler. Ayrıca mezunlarımız yurtdışında çeşitli üniversite veya araştırma birimlerinde çalışmalarına devam edebilirler.

Başvuru Koşulları

Sağlık Bilimleri ile ilgili Fakültelerden, Fen, Mühendislik Fakültelerinden ya da dört yıllık Sağlık Yüksekokullarından mezun olmak, Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile tanımlanan Bilimsel Hazırlık Programı kapsamında Tıp Fakültesi Dönem II seçilmiş kurul derslerini almak ve sınavlarını başarıyla vermiş olmak, ALES (SAY/EA) puan türü ile Sağlık Bilimleri Enstitü Kurulu  tarafından belirlenen ve Hacettepe Üniversitesi Senatosu tarafından onaylanan ALES ve Yabancı Dil taban puanına sahip olmak, Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile Sağlık Bilimleri Enstitüsü başvuru koşullarını sağlamak.

Fizyoloji yüksek lisans programıyla ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

 

Instagram sayfamız için tıklayınız.