Ülkemizin ve milletimizin başı sağolsun
Fizyoloji Anabilim Dalı sayfasına hoşgeldiniz
Başkanlık
Öğretim Üye ve Yardımcıları
Tarihçe

Temel tıp bilimlerinden olan fizyoloji, canlıların dokularının, organlarının görevlerini ve bu görevleri nasıl yerine getirdigini inceleyen bir bilimdalıdır. İlk kez M.Ö. 600'lü yıllarda Yunanlılar tarafından felsefi bir terim olarak kullanılan fizyoloji, 16. yüzyıldan itibaren tıp terminolojisine girmiştir.

Fizyoloji Anabilim Dalı'mız, 1964 yılında Prof. Dr. İhsan Doğramacı tarafından Amerika Birleşik Devletleri'den davet edilmiş olan Naci Bor başkanlığındaki klinisyen / fizyolog ekibince kurulmuştur. Bu ekip içerisinde Naci Bor' un yanısıra Ethem Erinç ve Orhan Andaç yer almaktadır.

H.Ü. Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Türkiye’deki ilk fizyoloji bölümlerinden biri olarak pek çok üniversitenin kurulması aşamasında görev yapan elemanları yetiştirmiştir. Uzmanlık eğitimi tamamlandıktan sonra, Fizyoloji uzmanları laboratuvar açma ve işletme hakkını kazanırlar. Ayrıca tüm üniversitelerin Fizyoloji Ana Bilim Dallarında akademik kadroda yer almak da olasıdır.

Şu anda anabilim dalı başkanlığı Ayşen Erdem tarafından yürütülmekte olup bu görevde günümüze kadar Naci Bor, Orhan Andaç, Orhan Duman, Abit Yalçın Rıdvanağaoğlu, Neslihan H. Dikmenoğlu, Z. Dicle Balkancı ve Ethem Gelir yer almışlardır.