Ana bilim dalımız, kuruluşundan bu yana Tıbbi Fizyoloji alanında lisans ve lisansüstü eğitim programlarını yürütmektedir. Türkiye’deki ilk fizyoloji bölümlerinden biri olarak pek çok üniversitenin kurulması aşamasında görev alan birçok öğretim elemanı ve bilim insanı yetiştirmiştir. Osmangazi, Ondokuz Mayıs, Erciyes, Cumhuriyet ve Karadeniz Teknik Üniversitelerinin ilk Tıp Fakültesi öğrencileri fizyoloji derslerini anabilim dalımızda almıştır. Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nin Fizyoloji Bölümünün kuruluşuna da katılmış, 16 yıl süreyle (1980-1996) öğrenci dersleri vermiş, asistanları yetiştirmiştir. Yakın Doğu Üniversitesi’nde Tıp Fakültesi ve diğer sağlık okullarının 2008-2012 arasındaki fizyoloji dersleri öğretim üyelerimiz tarafından verilmiştir.
Ana bilim Dalımız, halen 12 öğretim üyesi ile Tıp Fakültesinin Türkçe ve İngilizce Programlarının 1. ve 2. sınıflarında Fizyoloji derslerini yürütmektedir. Öğretim üyelerimiz ayrıca Diş Hekimliği, Eczacılık, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Sağlık Bilimleri, Hemşirelik Fakülteleri ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencilerine fizyoloji dersleri vermektedir.
Bölümümüzde başlıca düz kas fizyolojisi, stres ve apoptotik mekanizmalar, hemoreoloji, elektrofizyoloji, nörofizyoloji (EEG, uyku, davranış), moleküler fizyoloji, oksidatif stres, nöroendokrin fizyolojisi konularında çalışmalar yapılmaktadır. Biri modüler sistem olmak üzere dokuz adet bilgisayarlı veri toplama ve analiz sistemi araştırma ve eğitim amaçlı kullanılmaktadır. İzole organ laboratuvarında, düz kasın çeşitli kimyasal ve elektriksel uyarana verdiği cevaplar kayıt ve analiz edilerek kasılma, gevşeme mekanizmaları incelenmektedir. Hemoreoloji laboratuvarında eritrosit deformabilitesi, eritrosit aggregasyonu, plazma viskozitesi ve kanın hemostatik özelliklerinin ölçümü yapılabilmektedir. Moleküler fizyoloji laboratuvarında hücre içi protein analizleri ile hücre içi sinyal yolakları araştırılmaktadır. Bu laboratuvarda hücre kültür çalışmaları da yapılabilmektedir. Laboratuvarlarımızda çeşitli fiziksel ve mental stres modelleri kullanılarak, insanlar ve deney hayvanlarında akut ve/veya kronik stresin farklı vücut sistemleri üzerindeki etkileri incelenebilmektedir. Nörofizyoloji laboratuvarında refleks arkı nöral komponentlerinin uyarılabilirliğini ölçmede bir araç olarak Hoffmann (H) refleksi ölçümleri yapılabilmektedir. EEG laboratuvarımızda 24 kanallı bir EEG cihazı mevcuttur. Gerekli yazılımları ile görsel ve işitsel uyarılmış potansiyel kaydı yapılmaktadır. Laboratuvarlarımızda mitokondrinin yaşlanma fizyolojisinde ve bazı hastalıkların patofizyolojisindeki yeri ve oksidatif stres ile ilişkisini inceleyen araştırmalar da yapılmaktadır.